دکترسیداعظم حسینی شاعر و نویسنده: در شعر آیینی شاعر انتخاب نمی‌کند بلکه انتخاب می‌شود

سیداعظم حسینی دکترا ادبیات عرفانی از دانشگاه شیراز نامی آشنا در عرصه شعر آیینی است و علاقمندان به حوزه ادبیات آیینی شعر ها وتالیف های وی را مطالعه کرده اند. وی نیز نامش در بین هشت نویسنده برتر« سومین دوره جایزه کتاب سال فارس» است و به همین دلیل گفتگویی با این شاعر و نویسنده به بهانه نگارش «منظومه آیینه داران آفتاب»داشتیم.

0 46

چند سالی است فعالیت هایم را معطوف کردم به حوزه شعر آیینی بویژه شعر عاشورایی که ثمره و خروجی مبارک این کار چند جلد کتاب بوده است.

دکتر حسینی در معرفی خود و نحوه علاقمندی به شعر و نگارش اظهار داشت:از دوره دبیرستان علاقمند به سرودن شعر بودم و با توجه به کشش ها و جذابیت هایی که شعر در انتقال مفاهیم دارد،درگیری ذهنی برای شعرگفتن داشتم و این توانایی را در خودم می دیدم .به شکل پراکنده سروده هایی را یادداشت می کردم و در ادامه برخی از آنها را به مسابقات و جشنواره هایی ارسال کردم و جوایزی نیز به شعرها تعلق می گرفت .البته از همان ابتدا هم محور کار به سمت ادبیات آیینی می رفت.اما در سال 1396 بود که با ارسال اشعاری به شب شعر عاشورایی شیراز مسیر حرکت ادبی من متفاوت شد و به سمت یک کار رسمی تر و جدی تر رفت.بعد با مشورت هایی که صورت گرفت دیدیم تمرکز بیشتر متون و اشعار آیینی بخصوص در حادثه کربلا بر روی یکسری شهدا شناخته شده است وموضوعی که تا حد زیادی مورد غفلت واقع شده است، نپرداختن به اشخاصی است که کمتر شناخته شده بودند و جزء اصحاب شهید عاشورا هستند.

وی ادامه داد:اینگونه بود که بنا شد در این خصوص کار کنم وبا مطالعاتی که عمده منبع تحقیقات ام نوشته های جناب دکتر سنگری بود کار را آغاز کردم.بدین ترتیب با مستنداتی که در اختیار داشتم به روایت های شاعرانه اصحاب کربلا پرداختم که خروجی این اقدام مبارک چهار جلد کتاب تحت عنوان «منظومه آیینه داران آفتاب» است.

این نویسنده و شاعر در ادامه به معرفی آثارش پرداخت و تصریح کرد:جلد اول «منظومه آیینه داران آفتاب» مرتبط با شهدای پیشاهنگ است،شهدایی که قبل از رسیدن امام حسین(ع) به کربلا در کوفه به شهادت رسیده اند و از یاران مسلم ابن عقیل بودند.اولین جلد مجموعه سال ۹۷ به چاپ رسیده و چهارمین جلد سال ۱۴۰۰ به چاپ رسیده است. دفتر اول حدود هشتاد و هشت صفحه درباره کلیه شهدای پیشاهنگ(شهدای کوفه و بصره قبل از واقعه عاشورا و در جریان قیام جناب مسلم علیه السلام) است.

وی ادامه داد:جلد دوم این اثر بازهم بنام «منظومه آیینه داران آفتاب»در مورد شهدایی است که در تیرباران صبح عاشورا به شهادت رسیدند و دفتر دوم حدود صد صفحه است و به چهره های کم تر شناخته شده در کربلا پرداخته است که با مثنوی بلندی در ابتدا که بیانگر فضای کلی صبح عاشوراست سروده شده است.دفتر سوم با همین عنوان در مورد شهدای نبرد تن به تن است .دردفتر سوم نیز ارادتی است شاعرانه به ساحت مقدس شهیدان نبرد تن به تن در عاشورا از جناب حر بن یزید ریاحی تا جناب ابوالحتوف و سعد بن حرث انصاری در حدود دویست صفحه و چهارمین دفتر کرنشی اشک آلود به پیشگاه شهیدان بنی‌هاشم در واقعه کربلا در حدود صد و سی صفحه است.دفتر چهارم مربوط به شهدای بنی هاشم وشهدای عصر عاشورا می باشد و در این اثر نیز شهدایی که کمتر معرفی شده و شناخته شده هستند نیز کم نیست. اثر دیگری دارم بنام «بهارو برهوت» که دلنوشته ای است در مورد پیوستگان و گسستگان از کربلا که به تازگی چاپ شده و کتاب دیگری که زیر چاپ دارم «بانوان عاشورایی» می باشد. این مجموعه به بانوان حاضر در کاروان و پرچمدار انقلاب امام در شهرهایی مثل کوفه،بصره و مدینه می‌پردازد.

دکتر حسینی در پاسخ به این سوال که با کدام اثر ارتباط بیشتری برقرار کرده است،گفت:بین آثاری که داشتم درجلد سوم ارتباط بیشتری با بعضی شخصیت ها داشتم و رنگارنگی چهره های برجسته ای تا چهره های کمتر شناخته شده باعث می گردید تا لذت کار بیشتر شود و همچنین با کتاب «بانوان عاشورایی» نیز رابطه عمیقی داشتم.

حسینی با بیان اینکه در شعر آیینی شاعر انتخاب نمی‌کند بلکه انتخاب می‌شود ،یادآور شد: من خاضعانه زانو می‌زنم در مقابل یاران ملکوتی امام که به من رخصت نوشتن دادند. هنر موهبتی است از آفرینش که به هنرمند توان دگرگونه دریافتن و دگرگونه بیان کردن می‌دهد. شعر جلوه ای زیبا از این موهبت است و شعر آیینی و عاشورایی افق بلند و رشک برانگیزی است در بی نهایتِ شعر. شعر عاشورایی شاعر را و مخاطب را انتخاب می‌کند، جهت می‌دهد و تربیت می‌کند، شور می‌آفریند و می‌کشاند.

این شاعر در پایان سخنانش گفت: شعر عاشورایی بیان حس و حالی گذرا نیست ، شعر عاشورایی تداوم یک جریان شعورمند و شورآفرین است .
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

14 − چهار =