عباس مهرآوران نویسنده، گردآورنده انساب از دیار علامرودشت لامرد

به بهانه برگزاری همایش تجلیل از اهالی قلم شهرستان لامرد، تنی چند از نویسندگان، محققان، تاریخ نگاران، شاعران به قلم محمد هنرپیشه رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان لامرد به جامعه فرهنگی و نخبگان فارس معرفی می شوند.

0 157

بیوگرافی و زندگینامه:  نویسنده عباس مهرآوران فرزند محمد رفیع علامرودشتی در سال 1341 در شهر آباء و اجدادی خود یعنی علامرودشت از توابع شهرستان لامرد در خانواده ای مذهبی دیده به جهان گشود. شش ساله بود که پای به دبستان گذاشت گرچه نام مدرسه خود را فراموش کرده ولی این مدرسه امروز به نام مدرسه شهید رفیعی شهرت دارد. تحصیلات خود را تا پنجم ابتدائی به پایان رساند و به جهت نبود مدارس راهنمائی و دبیرستان در زادگاهش و فقر و تنگدستی و عدم امکان ادامه تحصیل در شهرهای دوردست از تحصیل بازماند و قرائت قرآن و روخوانی آن را در مکتب خانه فرا گرفت. در سن نوجوانی به مدت دو سال به شغل شبانی(چوپانی) رو آورد و سپس مانند عامّه مردم و اهالی آبادی خویش به کارهای یومیه کارگری مشغول شد. در سال 1362 با رسیدن به سن سربازی عازم خدمت مقدس شد و خدمت سربازی خود را به طور کلی در جبهه های نبرد حق علیه باطل در لشکر92 زرهی اهواز تا سال 1364 گذراند. شاید همین درک حال و هوای معنوی حاکم بر مناطق جنگی بود که ایشان را بر آن داشت تا به محض پایان خدمت مقدس سربازی، یکسال بعنوان پاسدار افتخاری در سپاه لامرد پذیرفته شده و 6 ماه در سپاه علامرودشت متولی امور بسیج  و 6 ماه دیگر را در مناطق عملیاتی در کنار همرزمانش به ایفای نقش بپردازد. پس از اتمام دوره یکساله سپاه بطور قراردادی به مدت یکسال در جهاد سازندگی لار مشغول به کار رانندگی شد و پس از آن در شهر لار با یک خانواده لاری آشنا شد و ازدواج نمود که حاصل این ازدواج دو فرزند ذکور می باشد. دو سال پس از ازدواج راهی شهر مقدس قم شد و مدت 4 سال در آن شهر سکونت گرفت و در موسسه فرهنگی بنیاد معارف اسلامی(انتشاراتی) به مدت یکسال مشغول به کار شد و بعد از آن به مدت سه سال دیگر مشغول کسب نوشت افزار شد و در سال 1377 از قم به علامرودشت بازگشت و از آن زمان تاکنون ضمن امرار معاش که خود نوعی جهاد فی سبیل الله است به کار تحقیق و جمع آوری انساب و طوایف مختلف شهر علامرودشت و روستاهای توابع این بخش پرداخت که حاصل این تلاشهای 13 ساله به گفته مولف دست یافتن به نیمی از اهداف خود بود.

آثار و تالیفات: علاقه خاص به مطالعه تاریخ اسلام و تاریخ گذشتگان انگیزه ای شد تا ایشان به گردآوری اسناد قدیمی، بازخوانی آن و شیوه ای خاص در نگهداری این اسناد همت گمارد. ایشان در ابتدای راه تصمیم گرفت نَسَب پدری، مادری و همسرخود را معرفی و به رشته تحریر درآورد، اما متوجه می شود که هر کدامشان به نوعی با فامیل ها و طوائف دیگری که در علامرودشت سکونت دارند مرتبط می باشند. لذا از هدف اصلی که سیره نویسی برای پدرش بود عدول کرده و با حوصله بیشتر و با اشتیاق و علاقه ای که به زادگاهش داشت، بر آن شد تا تذکره و نسب نامه جامعی از کل طوائف و فامیلهایی که در شهر علامرودشت و بعضی از روستاهای تابعه سکونت دارند، تدوین نماید.مستندات این انساب را آنطور که خود بیان کرده از سنگ نوشته های قدیمی قبور، اسناد قدیمی و دست نوشته های موسوم به دستورالعمل ملّا علیرضا خان متوفای 1267ه ق استفاده و بهره       برده اند. همه آثار ایشان با موضوع انساب می باشد که در این مقال به یک اثر چاپی ایشان و 9 اثر آماده چاپ اشاره  خواهیم نمود.

 

       الف: اثر به چاپ رسیده:

  1. انساب سادات بحرانی علامرودشتی: این اثر ارزشمند که توسط نشر حبیب قم در سال 1390 در شمارگان 500 مجلد به چاپ رسیده است در 526 صفحه گردآوری شده است. مولف در مقدمه این کتاب از انگیزه خود از نگارش کتاب سخن گفته و از تشویق و ترغیب نویسندگان بزرگ علامرودشت همچون مرحوم علامه فقید آیه الله حاج شیخ محمد باقر محمودی(ره) و آقای علی رفیعی تشکر نموده اند. مولف، این کتاب را به روح پدرش تقدیم نموده و درابتدای کتاب راهنمای استفاده از آن را آورده است. کار بسیار ارزشمندی که در این کتاب انجام شده مشجرنامه نموداری سادات بحرانی در ابتدای هر فصل آمده که فرد با نگاه کلی می تواند جایگاه خود را در این شجره نامه پیدا نماید. این کتاب مشتمل بر عکس، اصل سند و بازنویسی اسناد و … می باشد.

ب: آثار در دست چاپ:  از این نویسنده دیارمان نُه کتاب دیگر هم با موضوع انساب آماده چاپ می باشد که بعلت عدم تمکن مالی تاکنون از چاپ آنان بازمانده است. امید آنکه ان شاء الله فرجی حاصل آید تا زحمات چندین ساله ایشان به بار نشسته و مردم خطه علامرودشت و کل منطقه  از زحمات شبانه روزی ایشان بهره مند گردند.

  1. دستورالعمل اراضی ملّا علیرضا خان(تحقیق) 3. انساب ملّاهای علامرودشتی(2 جلد).4. انساب ملاهای علامرودشتی(چاه عینی).5. انساب روسای شهر علامرودشت.6. انساب ملاها و روسای روستای خشتی.7. انساب طوائف مختلف دهنو علامرودشت.8. انساب قوم ملک شهر علامرودشت.9. انساب میرهای دهنو علامرودشت.10. انساب اقوام مختلف منطقه علامرودشت.

لازم به ذکر است که قدیمی ترین سندی که وی به آن دست یافته مربوط به 400 سال پیش می باشد که بعنوان نمونه آورده شده است.

از آنجائیکه خوانندگان محترم استحضار دارند، سلف و پیشینیان هر دیار و محل بیشتر از نسل حاضر آگاهی و شناخت به اجداد و نسب پدری و مادری خود و دیگر اقوام داشته اند. همه ما به این موضوع واقف و معترفیم، اما متاسفانه اکثریت نسل حاضر کمتر به این موضوع توجه داشته و غالباً تا پدربزرگ و مادربزرگ بیشتر شناخت ندارند، بنابراین انتظار مولف آن است که نسل حاضر همکاری نموده و اسناد و مدارک را در اختیار ایشان قرار دهند تا ذخیره ای برای نسلهای آتی باشد. در پایان برای ایشان آرزوی توفیق نموده و منتظر چاپ آثار ارزشمند دیگر ایشان می باشیم.

 

 

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سه × 5 =