مختار حقیقت پیر دیار شعر از چاهورز لامرد

در راستای برگزاری همایش تجلیل از اهالی قلم شهرستان لامرد، تنی چند از نویسندگان، شاعران و نخبگان شهرستان لامرد به قلم محمد هنرپیشه رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی لامردبه جامعه فرهنگی فارس معرفی می شوند

0 277

بیوگرافی و زندگینامه: یک فروردین ماه سال 1330 در روستای چاهورز از توابع بخش مرکزی لامرد دیده به جهان گشود. حدود 6 سال از عمرش می گذشت که جهت یادگیری خواندن و نوشتن به مکتب خانه رفت. ازآنجائیکه در چاهورز و روستاهای پیرامونش دبستانی وجود نداشت پس از مدت دو سال و نیم اشتغال به تحصیل، از سال 1339 به بیرم رفت. شبها در دبستان و روزها در مدرسه دینی تحصیل می کرد. پس از دو سال تحصیل، در هما ن ایام نوجوانی(یعنی از سال 1343) جهت کسب و کار عازم قطر شد و به مدت 7 سال در آن دیار زندگی و به کسب و کار اشتغال داشت. پس از بازگشت به ایران و معافیت از خدمت سربازی به کشورامارات سفر نمود و بعد از دو سال اقامت در آن کشور به ایران بازگشت و از سال 1356 به شهرهای مختلف مسافرت نمود و به گفته خود هیچ جا از لحاظ هوا مانند زاهدان علی الخصوص شبهای خوب و مناسب و مساعد ندید. و چیزی که او را در این جا ماندگار نمود هوای خوب و شبهای این شهر بود و برخورد مهمان نوازانه مردم این خطه از میهن اسلامیمان. در اوایل انقلاب با همسرش که اهل شهرستان زابل بود ازدواج نمود و حاصل این ازدواج یک دختر ودو پسر می باشد. از اوایل سال 1356 به استان سیستان و بلوچستان سفر کرد و زاهدان را برای زندگی انتخاب نمود. اواخر سال 1373در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان مشغول به کارشد و در این مدت نزدیک به سه سال سرپرستی انجمن شعر و ادب زاهدان را عهده دار بود. در مدت 34 سال اقامت در زاهدان در جلسات ادبی و کنگره ها و جشنواره های شعر استان و دیگر استانهای کشور شرکت می کند و در مدت سکونت در زاهدان با گروههای موسیقی ملّی و محلی بلوچستان همکاری داشته و سروده های مختلفی در اختیار آنها قرار داده که بعضی پس از سالها هنوز به کرّات از صدا و سیما پخش می شود.

شروع به سرودن شعر: از همان ابتدا که خواندن و نوشتن را یاد گرفت به شعر علاقمند شد بویژه به استاد حکیم نظامی گنجوی، شاه نعمت الله ولی و عبدالرحمن جامی که کتب این بزرگان جزو کتابهای درسی اش بود. اولین شعری که گفت یک رباعی بود که در خارج از کشور سرود.

          افسوس که آواره غربت گشتم             محروم زعزّت و محبت گشتم

         این چرخ چه دشمنی با من داشت         که امروز اسیر رنج و محنت گشتم.

از آنجائیکه در دوران ستمشاهی در منطقه چاهورز نه انجمنی و نه شاعر و نه منتقدی وجود داشت به مرور زمان با مطالعه کتب شاعران، کم کم با قالب غزل و مثنوی آشنا شد و در این قالبها شعر سرود. با سکونت در زاهدان در سال 1356 کم کم با کانون شاعران و نویسندگان آموزش و پرورش آشنا شد و در جلسات هفتگی آنان شرکت کرد و ازمحضر اساتید و منتقدین ادبی بهره مند شد و در همانجا کتابهایی در زمینه ساختار شعر عروضی و فنون صنایع ادبی به دست آورد و با بیشتر قالبهای شعر فارسی آشنا شد و هم اکنون در بیشتر قالبها ، شعر می سراید.

آثار و تالیفات: از این شاعر توانمند دیارمان نُه مجموعه شعر به چاپ رسیده است که یکی قبل از انقلاب و هشت عنوان دیگر بعد از انقلاب می باشد. مجموعاً ایشان 8500 بیت شعر داشتند که متاسفانه بر اثر واژگون شدن چراغ والور در آشپزخانه 4500 بیت آن در آتش سوخت و اشعاری که به چاپ رسانده اند اشعاری که در دست دوستان ایشان بوده و یا در نشریات و مجلات مجدداً موفق به جمع آوری آن شده اند. در این مقال با مجموعه های شعر ایشان آشنا می شویم.

  1. ترانه های محلی و روستایی: اولین مجموعه شعری که به چاپ رساند همین مجموعه بود که در سال 1357 توسط ناشری به نام جان قربان در ناصر خسرو تهران به تیراژ 5000 نسخه در 60 صفحه که با قیمت 2 تومان منتشر شد. ترانه های محلی و روستایی بیشتر به زبان محلی محاوره ای است.
  2. رباعیات حقیقت: این دفتر شعر که در تهران توسط انتشارات شعبانی چاپ و منتشر شد شامل چند دوبیتی عرفانی و مابقی عاشقانه است. با توجه به نام این دفتر شعر تنها یک رباعی در این دفتر وجود دارد و مابقی دوبیتی است.

3و4: دیوان حقیقت و شورانگیزترین نغمه های زندگی: در سال 1363 دو عنوان کتاب با نامهای « دیوان حقیقت» در 132 صفحه شامل دوبیتی توسط انتشارات صفری در تهران و « شورانگیزترین نغمه های زندگی» توسط انتشارات شعبانی در 46 صفحه شامل دوبیتی چاپ و منتشر گردید. اکثر این دوبیتی ها از سال 1346 تا 1358 سروده شده بود و شامل سروده های عاشقانه و یک مثنوی در 12 صفحه از شرح حال شاعر است.

  1. سخن دل: در سال 1373 دفتر شعری با همین عنوان شامل غزل، مثنوی، قطعه و دوبیتی با مضامین عرفانی و اجتماعی در تیراژ 10000 جلدتوسط انتشارات شعبانی تهران چاپ و منتشر شد که بهترین غزل کوتاه این شاعر( که مورد علاقه خاص ایشان است) با نام خاطرات کودکی در این مجموعه است.
  2. شکوفه های باغ خیال: این مجموعه شعر در سال 1379 در 120 صفحه شامل غزل، مثنوی، دوبیتی، ترجیح بند، قصیده ، قطعه، مسمّط و مستزاد با مفاهیم عرفانی و اجتماعی توسط انتشارات شعبانی چاپ و منتشر شد. برای نمونه چند بیت از یک غزل آن را مرور می کنیم.

             همرهان رفتند و تنها مانده ام                    بی رمق در قلب صحرا مانده ام

              همسفر با کاروان بودم ولی                      کاروان رفته ست و من جا مانده ام

               در کلاس درس و مشق زندگی              سالها در یک معما مانده ام

  1. دوبیتی های حقیقت: این کتاب در 96 صفحه در تیراژ سه هزار جلد با مضامین عرفانی، اجتماعی و حدیث نفس در زاهدان در سال 1386 چاپ و منتشر شده است.
  2. گزیده دو بیتی های حقیقت: در سال 1389 کتاب دیگری از سروده های سالهای 1368 تا 1380 این شاعر خوش ذوق شهرستان در 100 صفحه توسط چاپخانه مشهد به چاپ رسید.
  3. نی ناله ها(گزیده اشعار مختار حقیقت) توسط انتشارات فتوح در سال 1394 به چاپ رسیده است.

این شاعر ارزشمند افتخارات فراوانی را در پرونده خود دارد که لوحهای یادبود، سپاسنامه ها، تقدیرنامه ها و مقامهایی که در کنگره ها و جشنواره های استانی و کشوری کسب نموده اند. به 140مورد می رسد. برای این چهره ادبی شهرستانمان آرزوی توفیق و بهروزی و خلق آثار ادبی و فاخر بیشتر و برای شاعران و ادب دوستان این دیار مطالعه و تعمق بیشتر در آثار ایشان را از خداوند متعال مسئلت داریم.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پنج × 2 =