پاسداشت قلم و نویسندگی
معرفی نویسندگان شهرستان لامرد به قلم محمد هنرپیشه رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی لامرد
انسانها برای بررسی عواطف و احساسات درونی و ابراز ایده ها و عقاید خود نیازمند به ابزار و وسایل هستند و بیشترین نقش را در این مهم، زبان و قلم ایفا می کنند. گرچه آدمیان از راههای دیگری مانند ایماء و اشاره، خنده و گریه، سکوت، اعتصاب غذا، تغییر قیافه و… منظور و مقصود خود را بیان می کنند ولی روش متداول در ابزارها، قلم و زبان می باشد. و در میان این دو وسیله، قلم از اهمیت بیشتری برخوردار است. قلم آلتی است که نیّات و منویات افراد را بر جریده روزگار ثبت می کند و برای آیندگان به یادگار می گذارد.آنچه بر پوستها، سنگها،گورها، دیوارهای مساجد و معابد از هزاران سال پیش به جا مانده است و امروز با ماها سخن می گویند همه یادگار بشر گذشته است که با نیش قلم نگاشته و اسراری را برای ما بیان می کنند. قرآن کریم کتاب آسمانی ما مسلمانان که ام الکتاب لقب گرفته و تورات و انجیل( که اگرچه بصورت اصیل برای پیروان ادیان یهود و نصارا باقی نمانده است) هرچه هست در سایه قلم و نگارش پایدار مانده است.
از بزرگی و منزلت قلم و نویسندگی همین بس که خداوند قادر متعال یک سوره از قرآن کریم را با نام قلم رقم زده است و به آن سوگند یاد نموده است(ن والقلم و مایسطرون) و عظمت این سوگندهنگامی آشکارتر می شود که توجه داشته باشیم آن روزی که این آیات نازل گشت، نویسنده و ارباب قلمی در محیط مکه وجود نداشت و اگر کسانی مختصر سواد خواندن و نوشتن را داشتند، تعداد آنها در کل سرزمین مکه که مرکز عبادی، سیاسی و اقتصادی حجاز بود، به بیست نفر نمی رسید. وسوگند خداوند هم به قلم که ابزار است و هم به « ما یسطرون» که محصول ابزار است شامل می شود. آری سوگند به قلم یادکردن در چنان محیطی عظمت خاصی دارد. و جالب اینکه در نخستین آیاتی که در جبل النور و غار حرا به قلب پاک پیامبر اسلام (ص) نازل شد نیز به مقام والای قلم اشاره شده آنجا که می فرماید:…. الذی عَلّمَ بالقلم علّم الانسانَ ما لَم یَعلَم هم او که انسان را بوسیله قلم تعلیم داد و آنچه را نمی دانست به او آموخت(سوره علق ایه 4و 5)
در لسان روایات نیز به اهمیت قلم و نویسندگی فراوان اشاره شده که بصورت نمونه برخی را بیان خواهیم کرد. پیامبر عزیز اسلام در ارتباط با نگارش سفارشات فراوان دارد.در جایی تاکید میکند: نوشتن و نگارش، علم و دانش را برای انسان نگه می دارد.« قیّدوا العلم بالکتابه» علم و دانش را با نوشتن در بند آورید و مقید سازیدو یا در جایی دیگر می فرماید: « هر کس بمیرد میراث او دفاتر و دوات باشد بهشت بر او واجب و شایسته و بایسته است» و سخن گرانبهای امین وحی که فرمود: « سه صداست که حجاب ها را پاره می کند و به پیشگاه خداوند می رساند، صدای گردش قلم های دانشمندان به هنگام نوشتن و صدای گامهای مجاهدان در عرصه جهاد و مبارزه و صدای چرخ نخ ریسی زنان پاکدامن.
و از همه مهمتر در بیان اوج منزلت قلم و نویسندگی سخن معروف پیامبر اعظم است که فرمود: « مداد العلماء افضل من دماء الشهداء» پرواضح است که جهت افضلیت و برتری این است که قلم قانون الهی و ارزشهای دینی و مذهبی را تدوین می کند و فلسفه شهادت و اهداف و انگیزه های آن و آرمان شهیدان را به تصویر می کشند و پیام خون شهدا را به جهان می رسانند که اگر قلم نباشد این رسالت ناتمام خواهد ماند.
از جمله ائمه اطهارکه تشویق ها و تحریکهایی پیرامون اهمیت قلم و نویسندگی داشتند می توان به فرمایشات امام صادق (ع) اشاره نمود: فرمایشاتی مانند: « اولین چیزی را که خداوند آفرید قلم بود» و یا « بنویسید که تا ننویسید در حافظه نمی توانید بسپارید» و « هر عضوی از اعضای بدن را زکاتی است و زکات دست، نگارش علوم و منافعی است که مسلمین از آن بهره مند گردند» و زیباترین فرمایش صادق آل محمد(ص) این جمله به یاد ماندنی است که فرمود: « ما رایت باکیاً احسن تبسّما من القلم» هیچ گریانی را ندیدم که همچون قلم به زیبایی تبسم کند.
از اهمیت قلم و نویسندگی در بیان آیات و روایات که بگذریم، امروزه معیار و مقیاس پیشرفت تمدن ها و ترقی و کمال ملتها و جوامع انسانی در تعداد قلم به دستان و تیراژ کتابها، نشریات، مجلات، جریده ها و تعداد کتابخانه ها، مراکز مطالعاتی و موسسات پژوهشی و تعداد خوانندگان و …. آنها هستند. ملت و جامعه ای از تکامل و تمدن بیشتری برخوردار خواهد بود که اهل قلم بیشتر و کتاب بیشتر داشته باشد.
در کشور عزیزمان ایران نویسندگان ماهر و چیره دستی که بتوانند اندوخته های علمی و فکری خود را به قید کتابت درآورده و برای ما به ارث بگذارند، کم نبوده و نیستند. در این خطه از میهن عزیز اسلامیمان ایران یعنی لامرد ، پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی آثار ارزشمندی از عزیزان به چاپ رسیده که در یک تحقیق و کار عملیاتی 100 نفر از علماء و دانشمندان، شعرا و شخصیتهای حوزه و دانشگاه که 350 جلدکتب آنان به رشته تحریر درآمده، توسط اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شناسایی شدند . امیدواریم که بتوانیم اندک حق این فرهیختگان که همانا معرفی آنان به جامعه است را در این نوشتار دنبال کنیم و به دنبال معرفی آنان، در همایشی از اهالی قلم و رسانه شهرستانمان تجلیل نمائیم . آثار برخی از این عزیزان شهرت جهانی و ملی داشته و شخصیتهای بزرگی چونان شهید مطهری از آثارشان تجلیل نموده و یا از آثارشان به عناوین مختلف در سالهای گذشته تجلیل شده و برای آنان محفل بزرگداشت برگزار شده است . باشد که این اقدام ناچیز باعث ترقی و پیشرفت جامعه اسلامیمان گردد و بتوانیم به فرمایش قرآن کریم که فرمودند: « هل یستوی الذین یعلمون و الذین لا یعلمون» جامعه عمل بپوشانیم.