در نشست روایت مادری در شیراز مطرح شد: شخصیت های حماسهای دفاع مقدس بازآفرینی شود
ویژه برنامه روایت مادری با نقد و بررسی کتاب «خانوم ماه» و تجلیل از خانواده شهید شیرعلی سلطانی در شیراز برگزار شد.
نشست «روایت مادری» روز یکشنبه 11 اردیبهشت ماه با نقد و بررسی کتاب «خانوم ماه» اثر ساجده تقی زاده با حضور، خانواده شهید، مادر شهید مریم رحیمی، شهید مدافع سلامت درشیراز؛ روح الله منوچهری، مدیرکل کتابخانه های عمومی استان فارس، حمیدرضا قانعی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس؛ اکبر صحرایی، نویسنده حوزه دفاع مقدس؛ غلامرضا کافی، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز، ساجده تقی زاده، نویسنده کتاب و جمعی از شاعران و علاقه مندان حوزه دفاع مقدس در شیراز برگزار شد.

مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس در این نشست عنوان کرد: به تاریخ سرزمینها که نگاه می کنیم پر از رشادت مردمانی است که با جانفشانی ها تاریخ را ماندگار کردند. در کشور ما هم رشادت و ایثار نوجوانان، جوانان و همه ی مردم به ویژه آنانکه به صورت مستقیم در دفاع از کیان کشور و دفاع از اسلام تمام تلاش خود را کردند، همیشه ماندگار خواهد بود. در این بین زحمات و تلاش افرادی کمتر دیده شده است. آنانی که پشتیبانی بسیار ارزنده ای داشتند که مادران و همسران شهیدان از زمره ی این عزیزان هستند.
روح الله منوچهری ضمن اشاره به برنامه «روایت مادری» تصریح کرد: خوشبختانه از سال گذشته، نهاد کتابخانههای عمومی کشور، برنامه «روایت مادری» را راهاندازی کرد. هدف این برنامه این است که به کتابهایی با موضوع خانواده شهدا به ویژه مادران و همسران شهدا توجه شود. امروز هم کتابی را روایت می کنیم که در این حوزه است. امیدوارم که این نشست به شناسایی بیشتر اثر و خانواده محترم شهید شیرعلی سلطانی کمک کند و کتابخانه های عمومی هم بتواند گامی بسیار کوچک در نمایاندن و نشان دادن رشادت ها و جان فشانی های شهدای عزیز انجام دهد.

حمیدرضا قانعی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این با اشاره به اهمیت توجه به فرهنگ دفاع مقدس و شهادت عنوان کرد: باید بتوانیم تمام آرمان ها وارزش هایی که این انسان های بزرگ در حماسه دفاع مقدس آفریدند به نسل های آینده منتقل کنیم.
قانعی با اشاره به شخصیت بزرگ شهید شیرعلی سلطانی اضافه کرد: خیرات و بر کات این شهید همچنان ادامه دارد؛ مسجد و کتابخانه المهدی که شهید سلطانی پایه گذاشتند هنوز فعال است و پاتوق جوانان مومن و انقلابی شیراز است.

مرضیه سلطانی، دختر شهید شیرعلی سلطانی در این دیدار با اشاره به برخی خاطرات پدر، شهید و خانواده وی را توام با عشق به انقلاب و وطن دانست و گفت: جای تشکر دارد که امروز در جمع علاقه مندان به شهید شیرعلی سلطانی هستم. خدای شهیدان وعده داده که هر کس در راه خداوند قدم بردارد خدا پشتیبان او است. خداوند گفته است که شهدا بهترین دوستان هستند.
بانو سلطانی اضافه کرد: پدر عاشق شهادت بود و آرزوی شهادت را از نوجوانی داشت. او همیشه برای اعتلای اسلام کارهای فرهنگی می کرد. او مسجد، حسینیه و کتابخانه ساخت و کتابخانه محل قبر او شد. پدر من انسان فرهنگی مثل شما بود و شهادتش هم همانگونه شد که خود از خدا خواسته بود. مادر من عاشق پدر و زنی معتقد به اسلام و شهادت بود. او همه عمر خود را در پای پدر و خانواده گذاشت؛ او الگویی برای تمامی زنان ایرانی است.
دختر شهید سلطانی با بیان اینکه تا حالا هر چه برای شهدا کار شده اثرگذار بوده است چون داستان شهدا واقعی است و تحریف نمی شود، گفت: در استان فارس درباره شهدا کم کار شده یا کارهایی که انجان شده دیده نشده است. برای فرهنگ سازی باید جوانان را با کتابخوانی در حوزه فرهنگی ایثار و شهادت آماده کرد.

در ادامه این دیدار ساجده تقی زاده، نویسنده کتاب «خانوم ماه» عنوان کرد باعث خوشحالی است که برای اولین بار است که نقش زنان در دفاع مقدس، موضوع برنامه ای ثایت در نظر گرفته شده است. همواره دغدغه من این بوده که این بخش ناگفته دفاع مقدس را روایت کنم. در حقیقت حماسه مردم، به یک بخش و گروه خاص متعلق نیست؛ بلکه همه در آن نقش دارند. اگر ما از حوادث دفاع مقدس با افتخار صحبت می کنیم خطاب ما یک گروه خاص نیست.. رزمنده ای که در صحنه نبرد می جنگد؛ مادرانی که تمام فرزندان خود را به دل آتش می فرستند، بانویی که در پشت جبهه ها برای رزمندگان بافتنی می بافد و … همه و همه در دفاع مقدس سهیم هستند.
تقی زاده اضافه کرد: کتاب «خانم ماه» با همین دغدغه کار شد . بحث اصلی من این بود که این عظمتی که پشت نام شهید شیرعلی سلطانی است که بخشی از آن مربوط به این شهید است بلکه بخش اعظم آن مربوط به مادر این شهید را نشان دهم .همچنین باید در کنار آن به نقش همسر و مادر همسر شهید نیز پرداخته می شد.
این نویسنده اضافه کرد: متاسفانه در این چهل سال هنوز فرصت نکردیم که روایت کنیم زنان در جنگ تحمیلی چه کردند و چه حماسه ای آفریدند. در این کتاب تلاش کردم بدون اینکه از خودم چیزی بپردازم و تخیل وارد داستان کنم؛ روایت زندگی این بانوی گرانقدر و شهید شیرعلی سلطانی را تقدیم مخاطب کنم.
تقی زاده تاکید کرد: خود خانواده شهدا هم به الگو نیاز دارند و خانوم ماه یک الگوی بسیار خوب برای خانواده شهدا است.

در ادامه این دیدار اکبر صحرایی با اشاره به اینکه ادبیات دفاع مقدس بخشی از ادبیات پایداری است خاص وطن و حماسه هشت ساله ایران است؛ گفت» عنوان ادبیات مقاومت و ادبیات جنگ عنوان وسیعی است که شامل همه فرهنگها در جهان است، اما ادبیات دفاع مقدس، فرهنگ رشادت های ما و خاص امثالی مثل شیرعلی سلطانی است و ویژگی های خاص خود را دارد. و همانگونه که رهبر معظم انقلاب می فرمایند: «ادبیات دفاع مقدس نباید مورد تحریف قرار گیرد. »
او اضافه کرد: در ادبیات دفاع مقدس واژه هایی همچون شهید، ایثارگر، داوطلب و رزمنده و … شکل گرفته که خاص این نوع ادبیات است؛ در زمان جنگ ایران و عراق اکثرا داوطلب بوده اند. این ویژگی باعث شد که زیربنایی شکل گیرد و در کنار مکتب امام حسین و عاشورا، ادبیات خاص این نوع را رقم بزند.
صحرایی تاکید کرد: وضعیتی که ما در انقلاب داریم رمز موفقیت ما این است که دوباه کشور به سمت دفاع مقدس و ایثار و شهادت برگردد. ما نیاز به بازآفرینی شخصیت هایی همچون اساطیر دفاع مقدس داریم.
او در ادامه به نقد کتاب «خانوم ماه» پرداخت و عنوان کرد: در خانواده سلطانی دو برادر شیرعلی و صفدر شهید می شوند. این خانواده، خانواده ای شاخص و انقلابی هستند که می شود سوژه کتاب خوب به نام «خانم ماه». البته در این کتاب به برخی موارد مثل شهید صفدر کمتر پرداخته شده. نویسنده از همان اوایل نشان داد که با نویسنده ای قدرتمند در حوزه دفاع مقدس مواجه هستیم.
نویسنده کتاب « حافظ هفت» یادآور شد: کتاب بخش های متفاوتی دارد. بخش ها کوتاه است؛ زبان و نثر کتاب بسیار سلیس و خوانا است اما در بخش ویراستاری کار کمی مشکل دارد. روایت کتاب، به صورت اول شخص است و همین صمیمیت خاصی به کار داده است. این کتاب قابلیت این را دارد که به اثر تلویزیونی شاخص تبدیل شود.
صحرایی گفت: ساختار کتاب خوشخوان است . شعرها با دقت انتخاب شده است. شخصیت پردازی خانوم ماه بسیار عالی است با شخصیتی روبه رو می شویم که الگو هست. شخصیتی که از همان اوایل با ورود به خانواده شیرعلی سلطانی دچار سختی هایی می شود. شیرعلی سلطانی در سال 60 و همان ابتدای جنگ شهید می شود و بار سنگین خانواده و چند فرزند بر دوش بانوی خانواده است و حماسه از اینجا شروع می شود و کتاب و اتفاق های ناب و شیرینی برای راوی رقم می خورد.

در ادامه این نشست فاطمه قائدی شاعر استان فارس نیز غزلی در باره نقش بانوان در حماسه دفاع مقدس خواند:
تو مثل خون به رگ شعرهای من باشی
همیشه باشی و تنها برای من باشی
درخت و سایه نه کوه و صدا چه تعبیری
تو کوه گمشده ا ی در صدای من باشی
خدا نخواست که با آن پرنده ها بپری
پرت کشیده که مرغ سرای من باشی!
تمام روز شکستن، تمام شب مرفین
مقدر است دراین حال دائما باشی؟
بلند شو به خودت یک تکان بده ای مرد
تو قول داده ای که پابه پای من باشی
نترس از شب طوفان بگیر سکان را
قرار بود که تو ناخدای من باشی
دوباره هم زن همسایه گفت تا کی صبر ؟
به خنده گفتم : اگر تو به جای من باشی