«جایزه کتاب سال» به شورای راهبردی واساسنامه نیاز دارد/ ادبیات فارس نیازی به داور غیر بومی ندارد

اکبر صحرایی در باره آسیب های ناشی از دوره های پیشین «جایزه کتاب سال» گفت: بهتر است برای سومین دوره انتخاب کتاب سال فارس، در مدیریت و استراتژی این جایزه تحولی و تغییر ایجاد گردد. قطعا می توان از ایده و فکر های جوانتر و با تجربه های خبره در این حوزه استفاده بشود.

0 398

این نویسنده معاصر اهل شیراز افزود: تجربه اجرای دو سال کتاب سال فارس نشان داد که با بزرگاه عرصه و ادب و فرهنگ استان کمتر مشورت شده. برای تحقق اهداف بهینه کتاب سال فارس امر نیاز به شورای راهبردی داریم همانند جایزه جلال آل احمد که هر سال دارای هیئت علمی معتبری است. هیئت علمی می بایست از افراد خبره این حوزه در رشته های مختلف مانند گرافیک، کتاب، چاپ، نشر و… انتخاب بشوند که البته این هیات می تواند متشکل از پنج نفر تا هفت نفر باشند و کار خود را با حکم مدیر کل فرهنگ و ارشاد فارس هر سال اغاز کنند.
نگارنده «رمان دو جلدی کتیبه ژنرال بیان داشت: در هیئت علمی جشنواره یا کتاب ابتدا می بایست اساسنامه تصویب شود که ریز و اجرایی مثل انتخاب هییتدعلمی، دبیر علمی، دبیر اجرایی، گزینش داوزان و برگزیده ها، همچنین مبلغ، تندیس و برنامه جوایز و نحوه کامل معین شود‌. برای موفقیت نگاه تصمیم گیری های فردی باید تبدیل به مباحث مشورت هیئت علمی کتاب سال گردد. تجربه داوری بنده در هجدهمین دوره جایزه معتبر جلال احمد نشان می دهد می بایست از تجربه چنین جایزه ایی برای موفقیت باید بهره برداری کرد.
وی که پنجمین جایزه ادبی جلال آل احمد را به خاطر «رمان حافظ هفت» کسب کرده است، گفت: در ادامه این مسیر گفت با حکم هر ساله دبیر علمی و دبیر اجرایی، کتاب سال می تواندکارش اغاز شود مشخص شود و همچنین دبیر علمی و اجرایی مصوبه هیئت علمی دایم را که اشاره شد عملی کند. کارهای اجرایی مربوطه را کارهایی مثل نحوه جمع اوری کتب، زمان داوری و زمان و شیوه اختتامیه و… را اجرایی کنند.
بدیعی است دبیر علمی نظارت فنی تخصصی بر محتوای انتخاب کتاب سال فارس را دارد و دبیر اجرایی نیز کار اجرایی و نظارت بر داوری کتاب ها را انجام می دهد. و شیوه انتخاب داوران را اساسنامه و داوران بر اساس پیشنهاد و راب بیشتر، افراد هفت نفره هیئت علمی انتخاب کتاب سال فارس معین می کنند اینجا یک پرانتز باز کنم که رشته ها و قسمت هایی هم که برای مسابقه یا جشنواره رقابت انتخاب می شوند، همه را هیئت علمی مشخص می کند. البته بر اساس اساسنامه کتاب سال که برای همه دورها تصویب شده
خالق مجموعه‌ داستان طنز «سنگر علاف‌ها» در ادامه گفت: من فکر می کنم در انتخاب کتاب سال چند گرایش برای انتخاب فراموش شده که باید بررسی گردد یا گرایش و رشته هایی انتخاب شد که ضرورت و مخاطب ان چنانی ندارد. برعکس گرایش هایی مانند تاریخ شفاهی، زندگی نامه داستانی، زندگی نامه یا مستند خاطره و خود نگاری که پر مخاطب می باشند متاسفانه در انتخاب کتاب سال و داوری جایگاهی ندارند؟
در ادامه نویسنده کتاب پر مخاطب تپه جاویدی و راز اشلو اشاره می کند: نکته بعدی در این دو سال انتخاب کتاب سال متاسفانه رشته و گرایش هایی داشتیم که انتخاب و برگزیده شده اند که خواهان و تاثیر انچنان در جامعه ادبی نداشته اند.
صحرایی اظهار داشت: متاسفانه داورانی انتخاب شده اند به خصوص در دوره دوم که جامعه ادبی اسمشان را کمتر شنیده لااقل در رشته و گرایش ادبیات داستانی و خاطره چنین بوده.
وی ادامه داد: ایرادی که به سال انتخاب کتاب سال قبل وارد است این هست که در حوزه داوری امسال آثار ارجاع شد به تهران و مشخص نشد این داوری چه روند ومعیاری داشته برای انتخاب. بدون تعارف عرض کنم مشخص نشد داوری آثار استان که به تهران رفت چگونه صورت گرفت! این روش یعنی عدم استفاده از متخصصین ادبی استان تاثیرات منفی در جامعه ادبی استان گذاشت.
نویسنده «کتاب عزیز جهان» بیان داشت: سال اول که بنده توفیق برگزیده شدن را داشتم متوجه شدم که داوری ها تک نفری بوده! که قطعا غیر حرفه ایی کار انجام شده و یقینا برمی گردد به نداشتن اساسنامه اجرایی انتخاب ها. ضعف بعد عدم اطلاع رسانی از مراحل داوری، داوران و بودجه بود.
صحرایی گفت: تاکید دارم یک مرحله قبل از هیئت علمی، نوشتن اساسنامه کتاب انتخاب سال فارس است.
اکبر صحرایی در پایان با اشاره به اینکه در مسئله جوایز هم متاسفانه مشکلاتی پیش امد و حواله دادند و تا یک ماه با پیگیری های شدید و دلخوری عزیزان مبلغ جایزه‌ را واریز کردند. ان هم مبالغ که شایسته کارهای فاخر نبود.
به امید برنامه ریزی بهتر.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

13 + شانزده =